Reacții la NOUL COD RUTIER: „La orice colț de stradă auzi că nu iei carnetul dacă nu dai 100 de euro. Cu aceste camere video se va elimina acest folclor”

Reacții la NOUL COD RUTIER: „La orice colț de stradă auzi că nu iei carnetul dacă nu dai 100 de euro. Cu aceste camere video se va elimina acest folclor
Publicat: 24/05/2013, 16:52
Actualizat: 27/06/2013, 14:23

Modificările la Codul Rutier, propuse marți de Ministerul Afacerilor Interne, au implicații și asupra școlilor de șoferi și a viitorilor posesori de permise de conducere. Una dintre propuneri vizează instalarea de camere video pe mașinile de examen, care să înregistreze tot ce se întâmplă în timpul testării pe traseu. Directorii a două dintre cele mai importante școli de șoferi din București susțin că propunerea este o idee foarte bună, care va elimina suspiciunile de corupție și de subiectivitate care înconjoară examenul pentru permis auto.

Modificarea Codului Rutier prevede ca atât proba teoretică, cât și proba practică de traseu a examenului pentru permisul auto să fie înregistrate video și audio, pentru „asigurarea și verificarea legalității examenului”. Înregistrările vor fi stocate cel mult un an de la data realizării, de către Serviciul de Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor și la ele vor avea acces doar polițiștii de la aceste servicii.

Marius Cornel Teodorescu, patronul școlii de șoferi „TEO”, spune că propunerea are dublu tăiș, dar că în principiu „este o idee foarte bună”.

Cine are ceva împotriva camerelor de înregistrat are ceva de ascuns. Eu voi instala camere, pentru că nu vreau să depindă promovabilitatea de subiectivitatea examinatorului, în condițiile în care școlile de șoferi sunt obligate să aibă promovabilitate de cel puțin 60%”, a explicat pentru gândul Marius Teodorescu.

Partea de care se teme Teodorescu este ca totul să nu se transforme într-o „afacere a unui șmecher, de la care să se achiziționeze aceste camere video„. „Suntem pățiți, s-a mai întâmplat cu acel soft pe care școlile de șoferi au fost obligate să-l achiziționeze. A fost autorizat un singur soft, care costa 2.000 de euro, deși existau pe piață programe de 10 euro„, spune Marius Teodorescu.

Mircea Grigore, directorul școlii de șoferi Autogeneral susține și el inițiativa. „Este o idee foarte bună, pentru că în momentul de față nu ai cum să rezolvi o contestație. Eu spun că am mers bine pe traseu, polițistul spune că nu. Nu ai nicio probă, să vezi cum s-a desfășurat examenul. Elevul spune: mi-a dat comenzi greșite, a țipat la mine, a încercat să mă încurce. Cum rezolvi o astfel de contestație?„, explică Mircea Grigore, pentru gândul, de ce camerele video vor elimina o mare parte din suspiciunile privind examenul auto.

Corupția de la examinare este o altă cauză importantă pentru care a fost propusă această măsură, mai spun reprezentanții școlilor de șoferi, care au colaborat, alături de Poliția Rutieră, la elaborarea acestor propuneri de modificare a Codului Rutier.

La orice colț de stradă auzi că nu iei carnetul dacă nu dai 100 de euro. Cu aceste camere video se va elimina acest folclor. E un mit sau nu este un mit, vom vedea„, spune Marius Teodorescu, pentru gândul.

Mircea Grigore consideră că acest sistem de supraveghere video ar urma să fie implementat în 6 luni până la un an. Chiar dacă această modificare va implica costuri suplimentare pentru școlile de șoferi, cei doi șefi sunt pregătiți să și le asume, știind că astfel examinarea auto va deveni transparentă.

Metoda Stroe de examinare a motocicliștilor: „Examinatorii sunt ca niște domnișoare, le-o fi fost frică”

În urmă cu două săptămâni, ministrul de Interne Radu Stroe a propus un ordin prin care să modifice examinarea pentru obținerea permisului de conducere. Printre propuneri se număra și schimbarea examinării practice pentru motocicliști. Astfel, examenul pe traseu ar urma să se desfășoare cu examinatorul pe motocicletă, în spatele elevului care conduce motocicleta. În paralel, pe stradă, ar urma să se deplaseze o mașină în care să se afle polițistul examinator și un alt angajat al școlii de șoferi, care să conducă mașina. Comunicarea dintre toți cei implicați ar urma să se realizeze prin căști de transmisie.

Această desfășurare de forțe pentru examenul de carnet categoria A nu i-a luat pe nepregătite pe cei de la școlile de șoferi, însă este considerată „o aberație”.

Este o mare aberație. Nu există nicăieri în comunitatea europeană așa ceva, suntem cobai. Costurile cu toată această logistică se vor regăsi în prețul pe care îl plătește cursantul. Nu am înțeles de ce nu merge polițistul pe motocicletă și merge instructorul. Dacă instructorul îi dă indicații cursantului – vezi că vine intersecție, vezi curba, frânează…„, spune Marius Teodorescu, patronul „TEO”, pentru gândul.

Răspunsul vine din partea colegului său de breaslă, directorul de la Autogeneral, Mircea Grigore, care a participat la consultările cu autoritățile de la Interne, pe marginea acestui proiect.

„Între două rele, l-am ales pe cel mai mic. Inițial, au zis să stea candidatul singur pe motocicletă. Noi am zis să stea polițistul examinator, că așa se dădea înainte examenul. Dar ei au avut presiuni din interior, le-o fi fost frică, examinatorii parcă sunt niște domnișoare. Așa că decât să lăsăm elevul singur pe motocicletă, să riscăm să facă vreun accident, am ales să stea instructorul”, explică Mircea Grigore, pentru gândul.

LOTO – LOTO 6 din 49. Găsiți aici numerele extrase la LOTO joi, 4 aprilie

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Gabriela Lucuțar divorțează! Regina Întunericului și soțul ei au de împărțit o avere de 2,7...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
Produsele de pe Shein şi Temu s-ar putea scumpi. UE vrea taxe vamale pentru toate...
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
De ce niciun trecător nu a intervenit pentru a-l salva pe bărbatul ucis în Crângași!...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
S-a dus la RAR să înmatriculeze mașina dar a primit DOSAR PENAL
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
Cel mai SENZAȚIONAL film al lui Demi Moore! Câți ani avea pe atunci?
Reguli noi la vămile din România. Autoritatea Vamală Română a făcut anunțul
Câți bani vor primi românii de la 1 iulie. Cu cât cresc salariile
Daliana Răducan a decis ce rochie de mireasă va purta. Reacția savuroasă a lui Răzvan...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
"Era o fată nevinovată". Ipoteza polițiștilor în cazul fetiței de doi ani din Dolj găsită...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Cum votăm la alegerile din 9 iunie? Cinci ștampile, cinci buletine de vot
×